Är inte risken stor för villoläror i husförsamlingar?

Det är en vanlig invändning mot husförsamlingar att risken för villoläror skulle öka. Detta skulle då bero på avsaknaden av ett hierarkiskt ledarskap och avsaknaden av andra redskap som mer traditionella kyrkor använder för att kontrollera att rätt lära följs. Faktum är att forskare som undersökt explosivt växande husförsamlingsrörelser i bland annat Kina och Indien kommit fram till det omvända. De menar att det är mer renlärigt i dessa rörelser än i genomsnittet av traditionella kyrkor i exempelvis Europa. Hur kommer det sig?

Fundera över hur de flesta sekter och villoläror uppstår. Det är inte avsaknaden av kontrollerande ledare utan snarare förekomsten av dessa som ger upphov till villoläror. I en rörelse som betonar att varje efterföljare till Jesus har direktkontakt med Gud och har möjlighet att förstå Bibeln finns ett inbyggt skydd mot villoläror. Om någon lägger fram märkliga tankegångar kommer de andra aktivt att söka i sina Biblar för att se om det verkligen förhåller sig på det sättet. Om vi verkligen vill ha en sundare lära i församlingar så är det inte mer välutbildade och mer vältaliga ledare som är lösningen. Det vi behöver är vanliga människor som läser sina Biblar dagligen och ger sina liv för att följa Jesus.