Hur ser ni på nattvarden?

Ingenstans i en modern bibelöversättning finns ordet ”nattvard” med. Det är ett mycket gammalt svenskt ord som egentligen betyder kvällsmat. Däremot talar Bibeln om att Jesus delade en måltid med sina lärjungar och under den måltiden delade ett bröd och en bägare med dem och sa åt dem komma ihåg honom varje gång de skulle göra samma sak.

När Jesus firade måltiden med sina lärjungar startade han inte en ny religiös ritual. Han tog det som för dem var mest vardagligt och sa att de skulle göra det med honom i centrum. I ett vanligt judiskt hem vid den tiden påbörjades varje familjemåltid med att man bröt bröd och avslutades med att man delade bägaren. Bland de första efterföljarna till Jesus firades alltid Herrens måltid som en gemenskapsmåltid då alla som deltog kunde äta sig mätta. I apostlagärningarna står det att de bröt brödet i hemmen under jublande, innerlig glädje. Den måltiden är något helt annat än en smaklös kaka, några droppar vin och en allvarlig min.

I de olika husförsamlingarna firas Herrens måltid regelbundet. Ibland bjuds på soppa, ibland på chili con carne och ibland på något helt annat. För det mesta bryts ett bröd och en bägare delas. Vi vill ha Jesus i centrum och låta honom forma vår vardag, fylla våra behov och sända oss i tjänst för varandra och vår omgivning.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.