Att göra lärjungar

(Sammanfattning av undervisning från Nätverkshubb 2014-09-22)

Jesus talade bara ett par gånger om församlingen men flera hundra gånger om lärjungaskap. Det är lätt hänt att vi gör det omvända och fastnar i frågor om hur församlingen borde se ut medan vi missar det självklart centrala att hjälpa varandra och andra att bli och vara lärjungar till Jesus.

Om inte vi gör lärjungar kommer den omgivande kulturen definitivt att göra det och då handlar det inte om att bli en lärjunge till Jesus. En av de absolut starkaste krafterna som påverkar hur människor lever sina liv idag är konsumismen. Vi lever i ett samhälle där konsumtionen av varor och tjänster ger människor mening i livet och till och med har blivit en religion. Här måste vi våga vara självkritiska. Hur påverkade är vi egentligen? Det kommer aldrig att gå att bygga en församling av konsumenter.

Begreppet lärjunge är hämtat ur systemet med lärare och lärlingar. Inom en del praktiska yrken finns det systemet kvar än idag. Som lärling följer du med din lärare/mästare och lär dig att göra samma sak som honom eller henne. Det kan handla om att lära sig att bli en rörmokare, frisör eller plåtslagare. Att vara en lärjunge till Jesus handlar inte i första hand om att klippa schyssta frisyrer utan om att praktiskt följa Jesus. Detta är en tydlig del av missionsbefallningen där Jesus säger åt oss att göra lärjungar och lära dem att hålla/göra allt vad han har befallt. Lärjungaskap utspelar sig alltså inte i klassrum där elever får lära sig faktakunskap. Lärjungaskap utspelar sig i livets praktiska vardagligheter där lärlingar till Jesus får lära sig att leva och agera som Jesus.

I vår del av världen har detta med att göra lärjungar ofta handlat om att lära ut kunskap – i bästa fall Bibelkunskap, i värsta fall kunskap om hur man på bästa sätt smälter in i den kristna, kyrkliga kulturen. När Jesus kallade människor att följa honom verkade det inte handla så mycket om kunskap utan snarare att lyda honom – att göra det han vill att vi ska göra.

I Matteusevangeliet 28:18-20 sa Jesus så här till sina lärjungar:
”Jag har fått all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn och lär dem att hålla allt vad jag har befallt er. Och se, jag är med er alla dagar intill tidens slut.”

Jesus vill alltså inte att vi ska lära oss att memorera allt vad han har befallt utan att vi ska lära oss att göra det han har befallt. En av de sakerna är den befallning som vi precis har läst som faktiskt inte är ett förslag utan just en befallning.

Vi är i desperat behov av att lämna ett kunskapsbaserat lärjungaskap och hitta in i ett lydnadsbaserat lärjungaskap. Det handlar givetvis inte om att vi på något sätt skulle kunna förtjäna Guds kärlek. Det handlar om att den som har blivit gripen av hans kärlek är kallad att lämna allt och följa Jesus.

Något att fundera på: Hur kan vi på ett praktiskt sätt utmana konsumismen som lärjungar till Jesus? När vi gör lärjungar, hur hjälper vi människor att bli beroende av Jesus och inte av oss?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.