Uppdragets gemenskap

Sammanfattning av undervisningen från Nätverkshubben 2015-01-28

Den allra första ”prototypen” för församling hittar vi i gemenskapen som bestod av Jesus och hans lärjungar. Om man bara för en stund lägger förutfattade meningar om vad församling är eller borde vara och läser om Jesus och lärjungarna i evangeliet är det en ganska fascinerande bild som framträder. Läs exempelvis Matteus 4:18-25 och fundera över följande fråga: Om vi tänker att Jesus och lärjungarna var den första församlingen vad kan vi då säga om den församlingen utifrån den här texten? Här är några observationer:

 • Jesus förväntade sig hög överlåtelse från sina lärjungar när de fick lämna allt för att följa honom.
 • Från början var gemenskapen knutet till ett uppdrag: ”att fiska människor”. Att vara en del av skaran av lärjungar handlade om att lära sig att göra det Jesus gjorde.
 • Gemenskapen verkar inte vara knuten till någon specifik plats utan väldigt mycket på väg för att utföra uppdraget.
 • Centralt i gemenskapen var förkunnandet och demonstrerandet av Guds rike – helande från sjukdomar och befrielse från demoner.
 • Jesus och hans lärjungar mötte många människor som kom för att höra Jesus eller bli botade av honom.

Vi har ständigt ett behov av att utmana invanda föreställningar om vad en församling är eller ska vara. Tänk om Jesus har tänkt att församlingen ska vara mer som ett äventyr än som en föreläsningssal. Tänk om församling handlar mer om att ta risker än om att mysa i soffan…

Vi har kommit till den sista videoklippet i vår serie med vår numera ”gode vän” Alan Hirsch. Kolla på det här mycket utmanande klippet.

Uppgift:

Om församlingen ska bli en mer risktagande gemenskap behövs det människor som går före och tar risker.

 • Läs igenom 1 Samuelsboken 14:1-15. Vad kan vi lära oss utifrån berättelsen om Jonatans hjältedåd? (Det är viktigt att poängtera att det här är en berättelse från Gamla Testamentet och att vi lever i Nya Testamentets tid. Vi ska aldrig strida mot människor som Jonatan – Ef 6:12 – men kan ändå lära oss något från berättelser som denna.)
 • På vilka områden behöver du bli bättre på att ta risker?

Ett svar på ”Uppdragets gemenskap”

 1. 1. Det jag framförallt tar med mig från texten är: ”För ingenting hindrar Herren att ge seger genom få lika väl som genom många. Det är så välbehövligt att påminna sig om att Gud inte är beroende av att det finns ”rätt” förutsättningar. Att han liksom kan göra vad han vill med vad han vill! Det jag vill lära mej är att lita på det lika självklart som Jonathan verkar göra.

  2. Jag är nog en ganska mycket trygghetssökare över lag. Jag gillar verkligen att ha kontroll o veta hur saker är o kommer bli så det här med att ta risker kommer inte så naturligt för mig precis. Nu när jag tänker på det så blir problemet att det är lätt att sätta sin tilltro mer till de här ”tryggheterna” än till Guds förmåga. Så på vilka områden blir väl svaret: de flesta, t ex fatta beslut som man upplever Gud vill att man tar men som inte kanske ser ”rätt” ut, kan ju handla om framtid, ekonomi, arbete osv. Andra risker jag behöver ta mer är att våga berätta mer om Jesus även om ”risken” är att man anses vara konstig, knäpp osv av olika människor.

  tackohej

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.