Vad kan vi göra i den desperata flyktingsituationen?

imageDet har nog inte undgått någon att vi i vår omvärld har en flyktingkatastrof som är den största sedan andra världskriget. Flyktingar från framförallt Syrien och Irak försöker desperat ta sig till tryggheten i ett annat land. Många människor omkommer när överfulla båtar sjunker i Medelhavet. Samtidigt är det en del som lyckas ta sig fram ända till Sverige och även till Helsingborg.

Vad kan vi då göra för skillnad i den desperata flyktingsituationen? Det är lätt att känna sig maktlös men det finns faktiskt saker man kan göra. Här kommer några exempel (som skulle kunna kompletteras med många fler). Om du har hittat fler sätt att engagera dig som du vill dela med dig av får du gärna dela med dig i kommentarsfältet nedan.

Be! Bön gör stor skillnad! Be för konflikten i Mellanöstern. Be om beskydd för flyktingar som försöker ta sig till Europa. Be för hjälparbetare på plats. Be om ett öppet och generöst EU. Be för de flyktingar som tar sig fram.

Ge pengar! Evangeliska Frikyrkan bedriver arbete vid Medelhavets stränder i bland annat Libanon och Frankrike för att ge katastrofhjälp i en desperat situation. Läs mer om EFKs arbete här. Man kan ge pengar till detta viktiga arbete genom att Swisha till 123 900 4037 och ange ”Katastrofhjälp Syrien”.

Engagera dig för de flyktingar som kommer till vårt närområde! Helsingborg har tyvärr inget avtal med Migrationsverket om flyktingmottagande. Däremot kommer det många ensamkommande flyktingbarn. Dessutom kommer många flyktingar som flyttar till Helsingborg efter en tid på annan ort och många anhöriga till flyktingar som invandrar.

  • Gå med i kompisnätet som vänder sig till etablerade svenska och invandrare. Syftet är att träffas och byta erfarenheter och kunskap om varandras kultur. Ni får en ökad förståelse för varandra och varandras likheter och olikheter. Dessutom får du som är invandrare möjlighet att öva på svenska språket. Ni bestämmer själv under vilka former ni vill träffas. Mer om kompisnätet på Helsingborgs stads hemsida.
  • Bli god man för ensamkommande flyktingbarn. Det finns ett stort behov av människor som kan hjälpa ensamkommande flyktingbarn med allt det praktiska det innebär att komma som flykting till ett helt nytt samhälle utan sina föräldrar. Läs mer om att bli god man på Helsingborgs stads hemsida.
  • Bli familjehem för ensamkommande flyktingbarn. Behovet är enormt för familjer som öppnar sitt hem och sina liv för att ta emot ett ensamt barn. Artikel om behovet av familjehem i HD. Information om familjehem på Helsingorgs stads hemsida. Steget kan kännas stort. Ett alternativ kan vara att hjälpas åt som husförsamling. Det kan vara lättare för en familj att bli familjehem om de andra i husförsamlingen sluter upp och hjälper till på olika sätt för att det ska funka på bästa sätt.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Vi får inte blunda när så många av våra medmänniskor lider nöd. Ta gärna upp samtalet i din husförsamling vad församlingen och dess enskilda personer kan göra.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.