Jesus är Herre

(Sammanfattning av undervisningen från Nätverkshubb 2014-04-09)

När vi söker efter det DNA som ska få prägla en framväxande husförsamlingsrörelse finns det ingenting som är viktigare än att gå tillbaka till källan, upphovsmannen och mästare: Jesus. Ofta börjar vi med vår bild av församlingen, fortsätter med att utforma uppdraget utifrån den bilden, för det i sin tur ska sätta sin prägel på hur vi ser på Jesus. Vi behöver vända på den tågordningen och börja med Jesus, så som han beskrivs i evangelierna, fortsätta med det uppdrag han har gett oss att göra lärjungar och låta församlingen vara en naturlig konsekvens. Här är en video med Alan Hirsch där han talar om Jesus som Herre.

För de första troende var bekännelsen att ”Jesus är Herre” extremt radikal. Det var en bekännelse om en annan lojalitet och en annan världsbild. Man bekände Jesus som Herre över hela livet och alla dess delar, och underkände samtidigt alla andra gudar som tillbads i samhället och även kejsaren själv. Många kristna fick betala med sitt liv för den bekännelsen. Att bekänna Jesus som Herre är inget filosofiskt statement utan handlar om att följa Jesus på livets alla områden.

En stor frestelse i dagens samhälle är att dela upp livet i olika kategorier och låta Jesus vara Herre över ”den kristna delen”. Med ett sådant tänkesätt tillhör vissa delar av livet Jesus och är heliga medan andra delar klarar sig bra utan Jesus. Han kommer aldrig att nöja sig med det. Hans Herravälde sträcker sig över hela livet och hela skapelsen.

  • Vi behöver utmana uppdelningen mellan människor! Enligt Bibeln är alla präster (1 Pet 2:9-10) och har samma möjlighet att exempelvis höra Guds röst, döpa nya lärjungar och dela Herrens måltid.
  • Vi behöver utmana uppdelningen av skapelsen! Gud bor inte i hus byggda av människor (Apg 7:46-50). Han vill låta hela världen fyllas av hans härlighet.
  • Vi behöver utmana uppdelningen i tiden! Jesus vill vara Herre över alla dagar och stunder. En växande överlåtelse till Jesus handlar INTE om att lägga mer av sin tid i en kyrklig verksamhet. Det handlar om att låta Jesus prägla hela livet med allt vad det innehåller.

Även en husförsamling kan fastna i den här typen av uppdelningar. Ett exempel är när en församlingsgemenskap reduceras till att bli en träff eller det man gör tillsammans på ett planerat sätt. En församling är så mycket mer än så och utgör summan av de människors liv som tillhör församlingen. Vi behöver inte i första hand mer verksamhet, planerade träffar, bönesatsningar osv. Vårt största behov är att låta Jesus prägla hela våra liv så att varje stund, oavsett vilken miljö vi befinner oss i, kan få vara ett tillfälle att ge uttryck för Guds rike på olika sätt. En hjälp i detta är att låta hela måltiden vara Herrens måltid, inte bara brödet och vinet. Herrens måltid kan innehålla allt vad livet innehåller och är tänkt att mätta både ande, själ och kropp.

Praktisk utmaning: Försök att den närmaste tiden vända problem till böner oavsett var du möter dem. Vänta inte till tillfället för bön uppstår. Tillfället uppstår i samma stund som du möter problemet. Be spontant för och tillsammans med människor oavsett om de följer Jesus eller inte. Tänk vad Gud kan få göra om vi alla börjar med detta!

Jesus

3 svar på ”Jesus är Herre”

  1. Bra undervisning. Tänkvärt, i synnerhet i dessa tider då bland Mariadyrkan, New Age och andra esoteriska bindningar och underordnanden på ett märkligt och tydligt sätt letat sig in även i protestantiska sammanhang. Det kan inte nog betonas att Jesus är Herren, med ändelsen -e n. Inte en bland många -utan vår enda herre!

  2. Ja, fast ”min” Jesus inkluderade ALLA människor. Jag skulle så innerligt gärna vara med i en husförsamling, då jag tycker budskapet är så viktigt, o att LEVA budskapet, leva enligt Jesus, är så viktigt. Men känner mig tveksam då det inte kändes som att t ex homosexualitet vore accepterat. Svar mottages gärna! /Nina

    1. Hej Nina! Vi vill vara församlingsgemenskaper där den som är nyfiken på Jesus är välkommen, oavsett hur livet ser ut. Däremot tror vi att Jesus vill utmana oss och förändra våra liv på alla områden när vi börjar följa honom. Jesus älskar alla människor, oavsett sexuell läggning. Homosexuella personer är varmt välkomna till en husförsamling. Däremot tror vi på Bibelns undervisning som lyfter fram äktenskapet mellan man och kvinna som det sexuella samlivets ram. I en husförsamling har alla fel och brister, men vi vill göra allt vi kan för att, på ett kärleksfullt sätt, uppmuntra varandra att följa Jesus på livets alla områden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.