Apostolisk miljö

Sammanfattning av undervisningen från nätverkshubben 2014-10-27.

Vår dröm är att få se en missionell rörelse av lärjungar som gör lärjungar och enkla multiplicerande församlingar. För att det ska bli en verklighet är en avgörande pusselbit den apostoliska gåvan och det som den representerar. När Paulus i Efesierbrevet 4 skriver om tjänst i Guds rike skriver han om fem gåvor från Jesus till församlingar nämligen apostlar, profeter, evangelister, herdar och lärare. Alla dessa fem behövs för att församlingen ska kunna vara det Gud har tänkt att den ska vara och återspegla vem Jesus är. Problemet är att det kyrkliga systemet under en mycket lång tid har amputerat apostlarna, profeterna och ofta evangelisterna, från att finnas med och sätta sin prägel på församlingen. Detta har skapat en obalans och gjort att församlingen ofta fastnar i status quo. Därför behöver vi återupptäcka de här gåvorna och återställa balansen.

Gåvorna i Ef 4 är inte tänkta att vara någon slags experter som gör människor beroende av dem, eller ledare med ensamrätt på det som ”deras” gåva representerar. Nej, gåvornas huvuduppgift enligt v. 12 är att utrusta de heliga så att de heliga kan utföra sin tjänst och bygga upp församlingen. Det innebär att det som dessa gåvor representerar är saker som alla lärjungar är tänkta att utrustas i och fungera i. Frukten av fungerande apostlar är församlingar som lever i sin sändning att utbreda Guds rike, göra lärjungar och grunda nya församlingar. Frukten av fungerande profeter är församlingar som lever nära Gud, hör hans röst och ser det han visar. Frukten av fungerande evangelister är lärjungar som delar evangeliet och leder människor till Jesus. Frukten av fungerande herdar är församlingar där man tar hand om varandra. Frukten av fungerande lärare är församlingar där man undervisar varandra. Gåvorna är alltså inte tänkta att själva göra jobbet utan att utrusta de heliga så att vi alla fungerar i det som gåvan representerar.

Gåvorna är inte på något sätt tänkta att vara toppen av en hierarki. Det är handlar om att vara tjänare i Guds rike. I v. 7 är det tydligt att de här gåvorna gäller alla. Även om vi alla får i olika mått och dessa gåvor är olika utvecklade hos olika personer kan man ana tendenser i någon eller ett par av dessa fem riktningar, hos alla lärjungar som mognar i sin efterföljelse.

Här kommer ett klipp med Alan Hirsch om detta och specifikt om den apostoliska funktionen.

Om vi ska få se den rörelse som Gud har tänkt är det avgörande att vi återupptäcker gåvorna i Ef 4 och inte minst den apostoliska gåvan. Idag är det fortfarande en relativt hög tröskel i Sverige att bryta igenom i det apostoliska, alltså att ta med evangeliet till nya platser och grupper av människor, göra lärjungar och grunda multiplicerande församlingar. Om vi tillsammans låter Gud forma en apostolisk kultur eller miljö där detta sker allt oftare kan det också bli en naturlig del av livet som lärjunge, något som vi alla är kallade att vara en del av.

Här finns länkar till Rickard Cruz bloggserie ”5 gåvor från Jesus” om gåvorna i Ef 4:

Vilka personliga reflektioner väcker detta? Vilka frågor dyker upp när du funderar över gåvorna i Ef 4? Kommentera nedan.

 

3 svar på ”Apostolisk miljö”

  1. Tack Rickard för undervisningen :).
    Ofta tänker i alla fall jag att gåvorna synliggörs ”si eller så”, jag ser en bild av ”hur det ska/bör vara”. Utifrån de jag läst här kan jag se att flera saker i vardagen kan speglas under gåvorna men jag ser det bara som en liten, liten sak och kanske därför inte som att en gåva som får vara verksam genom mig. Tänk om jag eller vi i husförsamlingen skulle samla alla dessa små vardagliga händelser och försöka lägga in de under en gåva? Vilka gåvor skulle jag se hos mig eller vi i vår församling? Hur skulle det kunna uppmuntra andra? Hur skulle jag eller vi i husförsamlingen kunna utvecklas där vi har en längtan bla mot de apostoliska?

  2. Tänker att vilka gåvor som betonas och lyfts fram alltid kommer att förändras, eftersom behoven kommer att se olika ut. Nu kommer vi från en tid av väldigt mycket herdande och lärande, och då behöver den apostoliska och den evangelistiska funktionen lyftas. Längre fram kanske vi till exempel kommer behöva lyfta herden, eftersom alla bara bryter ny mark och håller på

  3. Hos mig väcker det här en längtan att ännu mer bejaka gåvor i mitt eget liv, men även uppmuntra och se gåvor i andra. Önskar att vi tillsammans ska upptäcka ännu mer av vad Gud tänker för oss i detta. Jag funderar även på hur vi kan upptäcka mer av det apostoliska i vårt nätverk, och utrusta och uppmuntra i detta.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.